Teollisia rakennusmenetelmiä hyödynnetään Heka Haagassa

Seuraavan vuosikymmenen aikana lähiöidemme kerrostaloissa on lähes kahdeksan miljardin korjaustarve ja elementtikerrostaloasuntoja lähiöissä on lähes 570 000. Jotta pystymme vastaamaan tähän valtavaan korjaustarpeeseen, meidän tulee tulevaisuudessa yhä laajemmin hyödyntää teollisia rakennusmenetelmiä korjausrakentamisessa.

Teollisella rakentamisella tarkoitetaan rakentamista, jossa työmaalla tapahtuu vain rakennusosien kokoamista valmiista yksiköistä, moduuleista, jotka tehdään jo tehtaalla mahdollisimman valmiiksi. Näillä menetelmillä on myös mahdollista vähentää korjaustöistä aiheutuvia asumishaittoja, sillä korjausprosessi on vähemmän häiriöitä aiheuttava, nopeampi sekä edullisempi käsityönä tehtävään korjaamiseen verrattuna. Rakenneosien esivalmistus tehtaalla pienentää myös tuotteiden laadun vaihtelua, jolloin laatuvirheistä syntyvät kustannukset pienenevät.

Heka Haagassa on lähdetty toteuttamaan 196 asunnon putkiremonttia teollisia rakennusmenetelmiä hyödyntäen. Yhtiön vuonna 1978 rakennetut kolme rakennusta olivat tulleet putkiremontin osalta korjausikään, joten HEKA tilasi kohteen putkiremontin Warecolta KVR-urakkana. KVR-urakassa toteutuksen lisäksi hankkeen suunnitteluvastuu on Warecolla.  Kohteen talotekninen suunnittelu on tehty yhteistyössä Uponorin kanssa ja talotekniikka toteutetaankin Uponorin teollisesti esivalmistetuin Cefo-elementein.

Cefo –elementit on modulaarinen linjasaneerausmenetelmä, joiden avulla huoneistoihin on mahdollista tuoda käyttövesi, lämmitys, viemäröinti ja ilmanvaihto. Järjestelmään kuuluvat myös seinä-WC-elementit ja sähkökeskuksilla varustetut sähköreitityselementit. Viemäröintimoduulit ovat valmiiksi ääni- ja paloeristettyjä ja kaikki elementit voidaan pinnoittaa erilaisilla vaihtoehdoilla sisustukseen sopivaksi. Remontin aikana Heka Haagan LVIS-järjestelmät sekä kylpyhuonetilojen pintarakenteet uusitaan ja kylpyhuoneisiin tuodaan vesikiertoinen lattialämmitys. Myös taloyhtiön saunaosastot peruskorjataan ja yhden talon toimitilaan rakennetaan viisi uutta asuntoa.

Rakennusaikaisien vuokratuottojen menetykset on saatu minimoitua muun muassa elementtien tuoman asennusaikataulusäästön avulla. Tämän putkiremontin suunnitteluvaihe käynnistyi joulukuussa 2014 ja itse rakentamiseen on varattu aikaa reilu vuosi. HEKA on hoitanut kohteessa vuokralaisten muutot väliaikaisiin asuntoihin, toimittaen myös tarvittavat muuttolaatikot heidän käyttöönsä. Kun remontti vuokralaisen asunnon osalta on valmis, pääsee hän muuttamaan takaisin asuntoonsa. Yksittäisen vuokralaisen evakkoaika väliaikaisasunnossa on kokonaisuudessaan noin kaksi kuukautta.

Tällä hetkellä valmistuneita asuntoja kohteessa on 84 kpl ja työt ovat käynnissä 35:ssä asunnossa. Yhtiön kaksi kolmesta saunaosastosta ovat jo valmistuneet ja uusien rakennettavien asuntojen rakentaminen aloitetaan urakan loppupuolella. Yhteistyö HEKA:n kanssa on sujunut hyvin ja myös vuokralaiset ovat olleet tyytyväisiä toteutukseen. Uponorin tekemät Cefo-elemettien asennukset ovat nopeuttaneet toteutusta huomattavasti ja elementtien laatu on ollut todella hyvä, työmaan työmaapäällikkö Hannu Liikala kiittelee.

Heka Haagan remontin on määrä valmistua kesällä 2016 ja hankkeen kokonaisarvo on reilu 6,0 miljoonaa euroa.

Katso video työmaan etenemisestä

 

Takaisin